οι εγκαταστασεις μας

Οι εγκαταστασεις μας

Τα θερμοκήπια ορχιδέας Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το έτος 1998. Οι σύγχρονες και άρτια εξοπλισμένες εγκαταστάσεις τους βρίσκονται στην περιοχή «Μεσόκαμπος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Μυτιληνιών, του Δήμου Πυθαγορείου.

Σήμερα καλύπτουν συνολικά έκταση 20 στρεμμάτων, με μια δυναμική προοπτική εξέλιξης και ανάπτυξης, η οποία θα εξαρτηθεί από τις εμπορικές δραστηριότητες και τις απαιτήσεις της ντόπιας και ξένης αγοράς .

Η καλλιέργεια της ορχιδέας γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο νησί της Σάμου και είναι μοναδική σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, συνεπώς ο στόχος και οι δυνατότητες διεύρυνσης και αύξησης της παραγωγής είναι τεράστιες.

Στη συγκεκριμένη μονάδα καλλιεργούνται αποκλειστικά τα είδη CIMBIDIUM STANDARD (μεγάλο λουλούδι) και CIMBIDIUM MINI (μικρό λουλούδι), μέσα από μοντέρνα συστήματα και σύγχρονες τεχνικές καλλιέργειας και κάτω από τον επιστημονικό έλεγχο και τη τεχνική παρακολούθηση, υποστήριξη και επίβλεψη δύο επιστημόνων, που πέρα από την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία, διαθέτουν άριστα εμπορικά χαρακτηριστικά, τα οποία τους παρέχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού, εφαρμογής και κάλυψης εξολοκλήρου του πλέγματος καλλιέργεια – παραγωγή – διάθεση.

Η Σάμος αποτελεί τη μοναδική περιοχή καλλιέργειας της ορχιδέας στην Ελλάδα. Αυτή της η επιλογή ασφαλώς δεν υπήρξε τυχαία, οφείλεται πρωτίστως στα εδαφοκλιματιστικά χαρακτηριστικά, αλλά και στο γεγονός ότι υπήρξαν οι κατάλληλοι άνθρωποι – επιστήμονες, οι οποίοι θέλησαν να ασχοληθούν με το αντικείμενο. Έτσι λοιπόν το νησί με αυτή του την αποκλειστικότητα σήμερα, αναδεικνύεται ως «πυρήνας» καλλιέργειας και συνδέει πλέον το όνομά του με την ορχιδέα αποτελώντας αποκλειστικό σημείο αναφοράς.

Σοβαρές θερμοκηπιακές μονάδες έχουν εγκατασταθεί σήμερα στα σημεία του νησιού που προσφέρονται περισσότερο, λόγω μικροκλίματος αλλά και εμπορικής θέσης. Μια τέτοια μονάδα είναι αυτή των αδελφών Μανόλη και Νίκου Γαρουφαλή, που βρίσκεται στα μέσα της διαδρομής, η οποία συνδέει την πρωτεύουσα του νησιού Σάμο και το βασικότερο τουριστικό χωριό Πυθαγόρειο, απέχοντας μόλις 8 χιλιόμετρα από το Αεροδρόμιο και περίπου το ίδιο από το λιμάνι.