Μέθοδοι καλλιέργιας - Ποτίσματα

Ευρετήριο Άρθρων
Μέθοδοι καλλιέργιας
Αλλαγή γλάστρας
Ποτίσματα
Πολλαπλασιασμός
Λιπάνσεις
Θερμοκρασία-Υγρασία
Υποστρώματα και υποχώματα

Ποτίσματα

Οπως αναφέραμε πιο πάνω, ορισμένες ορχιδέες απαιτούν συχνά ποτίσματα, άλλες μετά από κάποιες μέρες. Σε γενικές γραμμές, για τις ορχιδέες που καλλιεργούνται σε γλάστρα, όσο πιο χοντρές και σαρκώδεις είναι οι ρίζες τους, τόσο πιο συχνά και πυκνά πρέπει να γίνονται τα ποτίσματα. Οι ορχιδέες που καλλιεργούνται σε κομμάτι ξύλου (φλοιού) ή φελλού, ψεκάζονται και διαβρέχονται με άφθονο νερό κάθε μέρα με ένα ψεκαστήρι. Να θυμάστε ότι οι ορχιδέες δύσκολα πεθαίνουν από έλλειψη νερού, η κύρια αιτία θανάτου αυτών των φυτών, είναι όντως η υπερβολική υγρασία, που δεν επιτρέπει να στεγνώσουν οι ρίζες, μεταξύ του ενός και του άλλου ποτίσματος.

Τούτο δεν ισχύει για τις paphiopedilium, οι οποίες ποτίζονται συχνά, γιατί οι ρίζες τους δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσουν εντελώς. Το υπερβολικό νερό προκαλεί την ασφυξία και το θάνατο των ριζών, με επακόλουθο την απώλεια της ζωηρότητας και της γυαλάδας των χρωμάτων του φυτού και την εμφάνιση σκούρων κηλίδων στα φύλλα (σαπίσματα που σε ελάχιστο χρόνο, οδηγούν το φυτό στο θάνατο). Η έλλειψη νερού για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, προκαλεί αρχικά τη μάρανση και στη συνέχεια το κιτρίνισμα των φύλλων, ξεκινώντας από εκείνα της βάσης. Στο πότισμα χρησιμοποιήστε νερό, που θα αφήσετε σε ένα δοχείο μια – δυο ημέρες: κατ’ αυτό τον τρόπο απομακρύνεται το χλώριο, που είναι πτητικό, τα άλατα καθιζάνουν στον πάτο του δοχείου και επιπλέον το νερό μπορεί να ζεσταθεί και να φτάσει τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Γι’ αυτό το λόγο κρατάτε πάντα εύκαιρο, έναν κουβά γεμάτο νερό, όπου θα βουτάτε τη γλάστρα για κάποια δευτερόλεπτα, τέλος θα την αφήνετε να στραγγίσει καλά. Εάν το νερό της βρύσης είναι σκληρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το απιονισμένο, που χρησιμοποιείτε στο σιδέρωμα.

Μην ποτίζετε με φιλτραρισμένο νερό από οικιακές συσκευές (από τα φίλτρα που πωλούνται στην αγορά για το φιλτράρισμα του νερού της κουζίνας): μπορεί να αποβεί μοιραίο για το φυτό, γιατί περιέχει άλατα ιωδίου, τα οποία για τις ορχιδέες είναι τοξικά και αποτελούν «δηλητήριο». Μη ξεχνάτε τέλος ότι οι ρίζες της ορχιδέας δεν αντέχουν, επί μακρόν, σε επαφή με το νερό. Γι’ αυτό το λόγο τακτοποιήστε τη γλάστρα σε ένα δεύτερο δοχείο όπου θα υπάρχει διογκωμένη άργιλος ή περλίτης ή γαρμπίλι (περταδάκι) (έτσι με αυτόν τον τρόπο δε θα έρχεται σε απευθείας επαφή η γλάστρα με το νερό και συνεπώς και οι ρίζες).