Μέθοδοι καλλιέργιας

Ευρετήριο Άρθρων
Μέθοδοι καλλιέργιας
Αλλαγή γλάστρας
Ποτίσματα
Πολλαπλασιασμός
Λιπάνσεις
Θερμοκρασία-Υγρασία
Υποστρώματα και υποχώματα

Επιλογή  των φυτών

Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια της ορχιδέας, αγοράστε τα πιο γνωστά υβρίδια, τα οποία να είναι από τα πιο ανθεκτικά και να μην κοστίζουν υπερβολικά. Εάν υπάρχει τρόπος επισκεφτείτε ένα θερμοκήπιο εξειδικευμένο στην παραγωγή ορχιδέας, απ’ όπου θα πάρετε χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές από το ειδικό προσωπικό. Η πρώτη θετική εντύπωση σχετικά με την κατάσταση ενός φυτού, δε σημαίνει πάντα ότι αυτό βρίσκεται όντως σε άριστη κατάσταση.

Πολλές φορές η υγρασία του θερμοκηπίου αρκεί, για να διατηρηθεί η καλή όψη ακόμη και σε ένα φυτό που ουσιαστικά υποφέρει. Τη στιγμή της αγοράς βεβαιωθείτε ότι το φυτό φέρει το καρτελάκι, στο οποίο αναγράφεται το όνομα του είδους, για να μπορέσετε εύκολα ναεφαρμόσετε τις καλλιεργητικές φροντίδες, που απαιτεί το συγκεκριμένο είδος. Για να είστε βέβαιοι, ότι ένα φυτό είναι υγιές, κοιτάξτε προσεκτικά τις επιφανειακές ρίζες του. Οι υγιείς είναι σώες, λευκού ή ανοιχτού γκρίζου χρώματος. Μην αγοράσετε ποτέ φυτά με σκούρες και κακής μορφής ρίζες. Μπορείτε επίσης να κουνήσετε ελαφρά το φυτό για να διαπιστώσετε ότι αυτό είναι σταθεροποιημένο στο υπόστρωμα καλλιέργειας. Εάν είναι σταθερό, σημαίνει ότι οι ρίζες του σίγουρα είναι υγιείς και μπορείτε να προχωρήσετε στην αγορά του. Επίσης και οι ψευδοβολβοί, στα είδη που υπάρχουν, θα πρέπει να είναι γεμάτοι και χωρίς σημάδια σήψης, που στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζονται υπό μορφή σκούρων κηλίδων. Παρατηρείστε με ιδιαίτερη προσοχή και τα φύλλα έχοντας στο μυαλό σας, π.χ. ότι του Cymbidium, εμφανίζουν ένα πολύ ανοιχτό πράσινο χρώμα, ορισμένες φορές προς το κίτρινο, όταν τα φυτά μπαίνουν στην ανθοφορία και αυτό δε σημαίνει βέβαια, ότι βρίσκονται σε κακή υγιή κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση το χρώμα του φυλλώματος θα πρέπει να πληροί το τυπικό χαρακτηριστικό χρώμα του γένους, στο οποίο ανήκει το φυτό. Σε κάθε ταξιανθία θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο – τρία άνθη ανοιγμένα, έτσι ώστε να μπορεί να διαπιστωθεί το χρώμα.

Μην επιλέγετε φυτά με ταξιανθίες ελάχιστα αναπτυγμένες. Διατρέχετε τον κίνδυνο να δείτε να πέφτουν τα μπουμπούκια, σε ενδεχόμενες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και τότε αντίο ανθοφορία! Ακόμη και στα είδη που φέρουν μόνο ένα άνθος ανά στέλεχος, αλλά παράγουν αρκετά, όπως στην περίπτωση των Paphiopedilium, θα πρέπει πάντα να υπάρχουν, για τον ίδιο λόγο, τουλάχιστον ένα – δύο άνθη ανοιγμένα. Στην περίπτωση που θα θελήσετε να αγοράσετε βολβούς Pleione και Bletilla βεβαιωθείτε ότι είναι ζαρωμένοι. Οι βολβοί δεν πρέπει να έχουν φυτρώσει, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν κανονικά, όταν πλέον φυτευτούν (φυτέψτε τους αμέσως ή διατηρήστε τους σε δροσερό χώρο, γιατί η ζέστη του σπιτιού μπορεί να τους αφυδατώσει ή να τους αναγκάσει να βλαστήσουν πρόωρα).